Európe bude zima: Rusko varuje pred výpadkami dodávok plynu

, telegraph.co.uk, lz Foto: SITA, Deutsche Bank

Ruský minister energetiky Alexander Novak pripravuje európskych odberateľov plynu na najhoršie. Podľa neho existuje vysoké riziko, že s pribúdajúcim medzinárodným napätím okolo Ukrajiny dôjde aj k výpadkom dodávok zemného plynu určeného pre Európu.

„Situácia je pred blížiacou sa vykurovacou sezónou extrémne kritická,“ povedal Novak na spoločnej tlačovej konferencii s eurokomisárom Güntherom Oettingerom. „Existuje vysoké riziko, že dodávky Gazpromu pre Európu si Ukrajina nelegálne ponechá pre seba,“ vysvetlil. Rusko totiž ešte v júni obmedzilo Ukrajine dodávky plynu v dôsledku sporu o ceny a úhrady. Plynový dlh nášho východného suseda sa podľa Novaka vyšplhal už na 5,3 miliardy dolárov, teda viac ako 4 miliardy eur.

Minister dodal, že Rusko je pripravené v plnom rozsahu obnoviť dodávky plynu do Ukrajiny, ak sa dohodnú na 20 percentnej zľave z aktuálnej ceny 485 dolárov (368 eur) za 1 000 kubických metrov. To je však stále viac, než požaduje Kyjev. Tamojšia vláda trvá na cene 268,50 dolárov, čo je asi 204 eur.

Ukrajinská kríza výrazne poznačila celú ruskú ekonomiku. V piatok popoludní sa na finančných trhoch rubeľ obchodoval voči doláru na rekordne nízkej úrovni. Investori tak reagovali na správy o náraste počtu ruských vojakov na východnej hranici Ukrajiny. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyhlásil, že podobné správy sú neopodstatnené a založené na domnienkach, no prezident Vladimir Putin pripustil, že vojsko sa nedopatrením „zatúľalo“ aj cez hranicu.

Súvisiace články

Aktuálne správy