Akciové trhy v Európe a Japonsku posilnili

Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 posilnil o 0,2 % na 1 376,83 bodu a tokijský Nikkei o 1,2 % na 15 668,60 bodu

Európsky akciový trh v pondelok posilnil. Rástli najmä akcie vo farmaceutickom sektore po správe, že nový prípravok spoločnosti Novartis by mohol nahradiť lieky na srdcové choroby, ktoré boli v poslednom štvrťstoročí kľúčové pre liečbu srdcových chorôb. Akcie Novartisu posilnil o 4,3 %. Akcie britskej mediálnej spoločnosti ITV vzrástli o 0,8 %, keď ju podporili špekulácie, že skupina Liberty Global, ktorá získala vo firme podiel 6,4 %, zvažuje podanie ponuky na jej prevzatie. Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 posilnil o 0,2 % na 1 376,83 bodu. Aktivitu brzdili obavy z pokračujúceho konfliktu na Ukrajine a ďalšieho sprísnenia sankcií proti Rusku. Rakúska banka Raiffeisen, ktorá má v Rusku 2,8 mil. klientov a v krajine patrí medzi desať najväčších bánk, klesli o 2,3 %.

Japonský akciový trh v utorok posilnil a hlavný tokijský index Nikkei uzatvoril najvyššie za sedem mesiacov. Exportérov podporil slabší japonský jen. Investori tiež očakávajú, že plánované zmeny vo vládnom kabinete podporia transformáciu štátneho penzijného fondu, ktorý by mohol vystupňovať investície na akciovom trhu. Index Nikkei posilnil o 1,2 % na 15 668,60 bodu. Širší Topix si pripísal 1,1 % a uzatvoril na úrovni 1 297 bodov.

Na akciovom trhu v USA sa v pondelok neobchodovalo, keďže v krajine mali štátny sviatok.

Súvisiace články

Aktuálne správy