Nepriaznivé ekonomické správy z Európy a Číny znížili ceny ropy

Ceny severomorskej ropy Brent aj americkej WTI klesli po tom, ako trhy zareagovali na správy, že štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zvýšili v auguste produkciu a údaje o aktivite výrobného sektora v Európe a Číne boli horšie, než sa čakalo. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Podľa odhadov Bloombergu zvýšili štáty OPEC produkciu v auguste o viac než 890.000 barelov (1 barel = 159 litrov) na 31 miliónov barelov za deň. To je najvyššia úroveň za posledný rok. Navyše, aktivita výrobného sektora v Nemecku, Taliansku, Británii aj Číne bola minulý mesiac slabšia, než sa čakalo.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, obchodovanej v Londýne s dodávkou v októbri, klesla do 17.32 h SELČ o 62 centov na 102,57 USD (78,10 eura) za barel. Počas augusta klesli ceny Brentu o 2,7 % a za mesiac júl o 5,6 %. Júlový pokles bol najvýraznejší od mája minulého roka. Za celý rok 2014 sa ceny Brentu znížili o 7,4 %. Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla v rámci elektronického obchodovania v New Yorku o 44 centov na 95,52 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy