Taliansky výrobný sektor v auguste po vyše roku klesol, grécky, naopak, vzrástol

Aktivita talianskeho výrobného sektora zaznamenala v auguste po 13 mesiacoch rastu pokles, čo signalizuje, že tretia najväčšia ekonomika eurozóny stagnuje. Naopak, Grécko po predchádzajúcom trojmesačnom poklese evidovalo v auguste rast aktivity v sektore. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil údaje agentúry Markit Economics.
Index nákupných manažérov (PMI) agentúry Markit Economics pre taliansky výrobný sektor klesol v auguste na 49,8 bodu z júlovej úrovne 51,9 bodu. To znamená pokles aktivity sektora, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Údaj je zároveň najhorší za posledných 14 mesiacov.
Najvyššiu hodnotu dosiahol index v apríli tohto roka, keď zaznamenal 3-ročné maximum. Odvtedy postupne klesal, pričom v auguste už skĺzol na úroveň predstavujúcu pokles aktivity v sektore.
Opačný vývoj zaznamenal grécky výrobný sektor. Ten od apríla tohto roka evidoval prvý rast aktivity. Index nákupných manažérov Markit Economics pre výrobný sektor Grécka vzrástol v auguste na 50,1 bodu zo 48,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Je to najvyššia hodnota indexu za posledné tri mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy