Nové sankcie proti Rusku sú podľa Merkelovej nevyhnutné

Sankcie môžu zasiahnuť aj nemeckú ekonomiku, agresiu Moskvy voči Ukrajine však nemožno tolerovať, tvrdí nemecká kancelárka

Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila v pondelok sprísnenie sankcií proti Rusku za nevyhnutné. Sankcie môžu zasiahnuť aj nemeckú ekonomiku, agresiu Moskvy voči Ukrajine však nemožno tolerovať, uviedla kancelárka.

„Povedala som, že (sankcie) môžu mať dopad aj na nemecké spoločnosti… Musím ale povedať, že dopad má aj to, keď umožníte meniť hranice a útočiť na iné krajiny. Zmieriť sa s ruským správaním nie je možné a preto považujem za potrebné pripraviť ďalšie sankcie,“ povedala Merkelová na tlačovej konferencii v Berlíne.

Lídri Európskej únie vyzvali počas víkendu Európsku komisiu (EK), aby do týždňa pripravila ďalšie sankcie proti Rusku. Podľa zdroja agentúry Reuters oboznámeného s problematikou únia zvažuje zakázať štátnym príslušníkom a spoločnostiam v EÚ nákupy dlhopisov ruskej vlády. Sprísniť by sa mohli aj existujúce sankcie zamerané na ruskú energetiku, finančný sektor a obranný priemysel.

Súvisiace články

Aktuálne správy