Výrobný sektor Nemecka vzrástol najmenej za 11 mesiacov, francúzsky opäť klesol

Aktivita výrobného sektora Nemecka vzrástla v auguste najpomalším tempom za posledných 11 mesiacov, pod čo sa do veľkej miery podpísal slabší rast produkcie a nových objednávok. Omnoho väčšími problémami prechádza Francúzsko, kde aktivita výrobného sektora klesla najviac za posledných 15 mesiacov. Výsledok je napriek tomu o niečo lepší než sa pôvodne čakalo. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil konečné údaje agentúry Markit Economics pre august.
Index nákupných manažérov (PMI) agentúry Markit Economics pre výrobný sektor Nemecka dosiahol v auguste 51,4 bodu oproti 52,4 bodu v júli. V pôvodnom odhade Markit Economics uvádzala augustovú hodnotu indexu na úrovni 52 bodov. Stále to znamená rast sektora, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov, no augustová hodnota indexu bola najslabšia od septembra minulého roka.
Podstatne horší vývoj zaznamenáva priemyselný sektor vo Francúzsku, v druhej najväčšej ekonomike eurozóny. Index nákupných manažérov Markit Economics pre výrobný sektor Francúzska klesol v auguste na 46,9 bodu zo 47,8 bodu v júli.
Augustový výsledok je najhorší od mája 2013, na druhej strane je o niečo lepší než naznačoval pôvodný odhad. Ten uvádzal pokles aktivity vo francúzskom výrobnom sektore na 46,5 bodu. Za prehĺbením poklesu je najmä výraznejší pokles nových objednávok a zamestnanosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy