Výrobný sektor eurozóny vzrástol v auguste najpomalšie za viac než rok

Aktivita výrobného sektora eurozóny zaznamenala v auguste o niečo výraznejšie spomalenie rastu než sa čakalo, pričom tempo rastu bolo najslabšie za viac než rok. Ukázali to dnes zverejnené konečné údaje agentúry Markit Economics. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
Podľa Markit Economics konečná hodnota indexu nákupných manažérov (PMI) pre výrobný sektor eurozóny dosiahla v auguste 50,7 bodu oproti 51,8 bodu za mesiac júl. Bol to najhorší výsledok od júla minulého roka a zároveň slabší než ukazoval pôvodný odhad na úrovni 50,8 bodu. Stále to však znamená rast sektora, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.
Dôvodom je najmä pokles nových objednávok, pod čo sa do veľkej miery podpísala pokračujúca kríza na Ukrajine. Tempo rastu sa spomalilo v kľúčových ekonomikách eurozóny ako Nemecko či Španielsko. Navyše, v druhej najsilnejšej ekonomike, Francúzsku, aktivita výrobného sektora klesla najvýraznejším tempom za posledných 15 mesiacov a po 13 mesiacoch rastu zaznamenala pokles aj aktivita výrobného sektora v Taliansku.

Súvisiace články

Aktuálne správy