Čína odmieta ďalšie sankcie proti Rusku

Vláda v Pekingu považuje politické riešenie za jediné východisko zo súčasnej krízy medzi Ruskom a Ukrajinou

Sprísnenie protiruských sankcií, ktoré zvažuje Európska únia pre postoj Moskvy voči Ukrajine, by viedlo iba k ďalšiemu prehĺbeniu súčasnej krízy. Vyhlásil to v pondelok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Sankcie nevyriešia podstatu problémov na Ukrajine a jediným východiskom je politické riešenie, uviedol Qin Gang pre agentúru Reuters.

 

Zúčastnené strany vyzval na zdržanlivosť s cieľom "vyhnúť sa krokom, ktoré by viedli k ďalšej eskalácii napätia". V konflikte medzi Moskvou a Kyjevom zaujala Čína opatrný postoj s cieľom nepoškodiť vzťahy s kľúčovým spojencom Ruskom. Peking priamo neodsúdil anexiu ukrajinského Krymu Ruskom, tvrdí však, že rešpektuje nezávislosť, suverenitu a územnú integritu Ukrajiny.

Predstavitelia Európskej únie vypracujú návrh nových sankcií proti Rusku do týždňa. Rozhodli o tom lídri únie počas víkendového summitu v Bruseli. Nemecká kancelárka Angela Merkelová novinárom povedala, že EÚ zavedie nové sankcie v prípade, že nenastane zmena situácie na Ukrajine, alebo ak sa situácia zhorší. Zasiahnuté by mohli byť oblasti, na ktoré sa už komisia zamerala, teda finančný či energetický sektor. Vojenské riešenie krízy lídri jednoznačne odmietli.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas summitu varoval, že jeho krajina je "blízko k bodu, odkiaľ niet návratu – k totálnej vojne" s Ruskom. Niektoré krajiny, medzi nimi aj Slovenská a Česká republika, sa však nových sankcií pre zlé dopady na hospodárstvo obávajú. Slovenský premiér Robert Fico potvrdil, že si v rámci diskusie počas sobotňajšieho mimoriadneho summitu vyhradil právo nesúhlasiť so sankciami, ktoré pôjdu proti záujmom Slovenskej republiky.

Spojené štáty naopak pripravované opatrenia vítajú. Hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady Caitlin Haydenová uviedla, že EÚ tým ukázala "podporu ukrajinskej zvrchovanosti a územnej celistvosti". Dodala, že USA na príprave sankcií s EÚ spolupracujú.

Súvisiace články

Aktuálne správy