Aktivita v priemyselnom sektore eurozóny v auguste rástla

Index nákupných manažérov priemyselného odvetvia podľa konečných údajov minulý mesiac oslabil na najnižšiu úroveň za viac ako rok, a to na 50,7 bodu z júlovej hodnoty 51,8 bodu. Udržal sa tak aj naďalej nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast od poklesu.

Rast aktivity v priemyselnom sektore eurozóny sa v auguste spomalil o niečo viac, ako sa pôvodne očakávalo. Dôvodom bolo zníženie počtu objednávok. Továrne tiež negatívne ovplyvnilo rastúce napätie na Ukrajine. Index nákupných manažérov (PMI) priemyselného odvetvia podľa konečných údajov agentúry Markit minulý mesiac oslabil na najnižšiu úroveň za viac ako rok, a to na 50,7 bodu z júlovej hodnoty 51,8 bodu. Predchádzajúci rýchly odhad pritom predpokladal, že ukazovateľ dosiahne 50,8 bodu. Aj napriek poklesu sa už štrnásty mesiac v rade udržal nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast od poklesu.

Kým v Nemecku aktivita v priemysle rástla, index PMI vo Francúzsku klesol najrýchlejším tempom za 15 mesiacov. „Je pravdepodobné, že spomalenie priemyslu prileje ďalší olej do ohňa analytikom, ktorí očakávajú realizovanie ďalších menových alebo fiškálnych stimulov,“ uviedol hlavný ekonóm agentúry Markit Rob Dobson.

Vedľajší index výrobných cien posilnil minulý mesiac na 50,3 bodu z júlovej úrovne 50,1 bodu a nachádza sa tak aj naďalej v tesnej blízkosti hranice 50 bodov. Reuters pripomína, že ceny minulý mesiac vzrástli len o 0,3 %, čo je najmenší nárast od októbra 2009. V snahe zabrániť deflácií pravdepodobne spustí Európska centrálna banka do marca program kvantitatívneho uvoľňovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy