Nemecký priemysel rástol najpomalšie za 11 mesiacov

Index nákupných manažérov v spracovateľskom priemysle podľa konečných údajov agentúry Markit v auguste klesol na 51,4 bodu z júlových 52,4 bodu

Nemecký spracovateľský priemysel v auguste spomalil rast na jedenásťmesačné minimum. Správa, ktorú zverejnila v pondelok agentúra Markit, prináša ďalší signál ochladzovania najväčšej európskej ekonomiky. Index nákupných manažérov (PMI) v spracovateľskom priemysle podľa konečných údajov agentúry Markit klesol na 51,4 bodu z júlových 52,4 bodu. Udržal sa tak nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles od rastu, výsledok bol však najslabší od vlaňajšieho septembra. Továrne rušili pracovné miesta tretí mesiac v rade, keď rast v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom spomalili domáce aj zahraničné objednávky a produkcia sa zvýšila iba mierne.

Francúzsky spracovateľský priemysel podľa osobitných údajov agentúry Markit rástol v auguste najpomalšie za 15 mesiacov. Výrazný prepad zaznamenali nové objednávky a zamestnanosť, pričom firmy obmedzovali nákupy aj tvorbu zásob. Index PMI pre francúzsky spracovateľský priemysel klesol na 46,9 bodu z 47,8 bodu. Trend celkového oslabovania, ktorý sa prejavuje v posledných mesiacoch, bude podľa agentúry Markit v najbližšej budúcnosti pokračovať. Oslabovanie priemyslu zvyšuje tlak na francúzskeho prezidenta Francoisa Hollandea v čase, kedy druhá najväčšia ekonomika eurozóny čelí stagnácii a vysokej nezamestnanosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy