Spotrebiteľské ceny v Taliansku v auguste klesli

Spotrebiteľské ceny v Taliansku v auguste klesli, prvýkrát od roku 1959. Vyplýva to z rýchleho odhadu štatistického úradu Istat, ktorý zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa predbežných výsledkov sa spotrebiteľské ceny v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v auguste znížili medziročne o 0,1 %.
Augustový pokles spotrebiteľských cien je prvý od septembra 1959, keď sa ceny tovarov a služieb v Taliansku prepadli medziročne o 1,1 %.
Ale v medzimesačnom porovnaní sa talianske spotrebiteľské ceny v auguste 2014 zvýšili, a to o 0,2 % po júlovom medzimesačnom poklese o 0,1 %.
Harmonizovaná miera inflácie, ktorá sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Talianska v auguste znížila medziročne aj medzimesačne zhodne o 0,2 %.
Istat zároveň zverejnil spresnené výsledky za 2. kvartál, ktoré potvrdili, že talianska ekonomika sa prepadla do recesie, keďže jej výkon druhý štvrťrok po sebe klesol.
Presnejšie, hrubý domáci produkt (HDP) Talianska sa za tri mesiace do konca júna znížil o 0,2 % v porovnaní s prvými tromi mesiacmi roka, keď medzikvartálne klesol o 0,1 %. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom.
Aj v medziročnom porovnaní sa výkon talianskej ekonomiky v období apríl – jún 2014 znížil, ale o niečo miernejšie, a to o 0,2 %, a nie o 0,3 %, ako naznačoval rýchly odhad.

Súvisiace články

Aktuálne správy