Ekonomická situácia v eurozóne sa v auguste opäť zhoršila

Ekonomická situácia v regióne, ktorý platí eurom, sa tento mesiac opäť zhoršila. Svedčí o tom ďalší pokles indikátora ekonomického cyklu EuroCOIN. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa najnovšieho prieskumu talianskej centrálnej banky a britského Centra pre výskum hospodárskej politiky, ktoré každý mesiac publikuje odhad ekonomického vývoja v krajinách menovej únie pod názvom EuroCOIN, hodnota indikátora cyklického ekonomického vývoja v eurozóne v auguste klesla na 0,19 bodu z júlových 0,27 bodu.
Na porovnanie, v júni bol EuroCOIN na úrovni 0,31 bodu. Augustový výsledok je najslabší od novembra 2013, keď hodnota indikátora dosiahla 0,23 bodu.
Vývoj indikátora odráža oslabenie ekonomickej aktivity eurozóny v 2. kvartáli 2014 a najnovší pokles spotrebiteľskej aj podnikateľskej dôvery.
EuroCOIN, ktorý je odhadom kvartálneho tempa rastu hrubého domáceho produktu (HDP) eurozóny očisteného od väčšiny nestálych položiek, dosahuje od septembra 2013 kladné číslo, čo znamená, že eurozóna zatiaľ pokračuje v zotavovaní, aj keď sa jej rast v 2. kvartáli zastavil.
Presnejšie, hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v období apríl – jún na sezónne upravenej báze zostal v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom stabilný. V prvých troch mesiacoch roka vzrástol medzikvartálne o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní sa HDP eurozóny v 2. štvrťroku na sezónne upravenej báze zvýšil o 0,7 % po 0,9-% raste v prvých troch mesiacoch 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy