Česká ekonomika v druhom kvartáli v porovnaní s prvým stagnovala

Česká ekonomika v 2. štvrťroku 2014 v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom stagnovala tak, ako to naznačil rýchly odhad. V medziročnom porovnaní sa však jej výkon zvýšil viac, ako sa čakalo, a to o 2,7 % namiesto o 2,6 %. Informoval o tom na svojej internetovej stránke český denník E15 s odvolaním sa na spresnené údaje Českého štatistického úradu.
Spresnené dáta podľa hlavnej ekonómky Českej bankovej asociácie (ČBA) Evy Zamrazilovej potvrdili mierne optimistickejší obrázok, než naznačoval predbežný odhad. „Dnešné údaje v zásade potvrdili pôvodné trhové odhady a zmiernili tak skepsu, vyvolanú predbežným odhadom. Zverejnené dáta tiež potvrdili obrázok vyvážene ožívajúceho hospodárstva,“ uviedla. Za celý rok ČBA naďalej očakáva rast hrubého domáceho produktu (HDP) Česka o približne 2,5 %.
„Pre ekonomiku je to v podstate dobrý výsledok, a ani stagnácia medzi štvrťrokmi nie je príliš negatívna,“ uviedol analytik Michal Kozub z Home Creditu. „Spotreba domácností teraz ožila a už nie je takou brzdou ekonomiky, ako to bolo v predchádzajúcich rokoch. Medziročne vzrástla o 1,9 %, a aj keď to nie je extrémne veľká hodnota, tak svojim objemom je významná, „uviedol Kozub.
V 3. štvrťroku sa ekonomika podľa českých analytikov vráti k vysokému tempu rastu. Podstatné ale bude to, ako sa v nej prejaví slabnúca aktivita v eurozóne.
V 1. štvrťroku český HDP vzrástol medziročne o 2,9 % a medzikvartálne o 0,8 %. Za celý rok by mala ekonomika podľa odhadov stúpnuť o viac ako 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy