Malaysia Airlines oznámili stratu, plán reštrukturalizácie počíta s prepúšťaním

Malajzijská letecká spoločnosť Malaysia Airlines oznámila za 2. kvartál stratu vyše 97 miliónov USD a za celý 1. polrok viac ako 238 miliónov USD. Okrem tvrdej konkurencie a vysokých prevádzkových nákladov sa pod stratu veľkou mierou podpísala letecká tragédia z marca, keď lietadlo spoločnosti na linke do Pekingu zmizlo z radarov. Informovala o tom agentúra DPA.
Aerolínie oznámili, že za 2. kvartál zaznamenali stratu v prepočte 97,46 milióna USD (73,96 milióna eur). Za celý 1. polrok dosiahla strata 238,22 milióna USD.
„Pôsobíme vo veľmi náročnom prostredí s tvrdou konkurenciou zo strany regionálnych a globálnych hráčov. Okrem toho nás zaťažujú aj vysoké prevádzkové náklady,“ povedal výkonný riaditeľ aerolínií Ahmad Džauharí Jahjá. „Spoločnosť potrebuje reštrukturalizáciu a túto nutnosť ešte viac urýchlili dve tragédie, ktoré aerolínie v tomto roku postihli,“ dodal. V marci zmizlo z radarov lietadlo Malaysia Airlines, ktoré letelo na linke z Kuala Lumpur do Pekingu. Stroj s 239 ľuďmi na palube sa dodnes nepodarilo nájsť. Následne v júli bolo nad východnou Ukrajinou zostrelené lietadlo opäť spoločnosti Malaysia Airlines. Na palube bolo 298 ľudí, nikto z nich neprežil. Šéf aerolínií preto očakáva, že v 2. polroku bude situácia ešte dramatickejšia. „Finančné dôsledky dvojnásobnej tragédie pocíti spoločnosť práve v 2. polroku,“ uviedol Jahjá.
V súvislosti s nevyhnutnou reštrukturalizáciou firmy najmä po zostrelení lietadla nad Ukrajinou malajzijská vláda v týchto dňoch schválila program radikálnej transformácie Malaysia Airlines, v rámci ktorej by sa v spoločnosti mala zrušiť takmer tretina pracovných miest.
Plán počíta so zrušením do 30 % pracovných miest v spoločnosti s 20.000 zamestnancami. Okrem toho chce firma ukončiť lety na neziskových linkách a obmedzí aj frekvencie letov. Malajzijská tlač zároveň dodala, že plán predpokladá aj vytvorenie funkcie výkonného predsedu správnej rady, ktorý by bol priamo zainteresovaný do každodenných aktivít stratovej spoločnosti. Navyše sa počíta s odchodom terajšieho riaditeľa Džauharího Jahju, a to ešte pred septembrovým vypršaním jeho kontraktu. Oficiálne bude plán reštrukturalizácie oznámený v piatok 29. augusta.

Súvisiace články

Aktuálne správy