Miera inflácie v Nemecku zostala na 4,5-ročnom minime

Medziročné tempo rastu inflácie v Nemecku zostalo tento mesiac na júlovej úrovni, ktorá je najnižšia za štyri a pol roka. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe prvého, rýchleho odhadu spolkového štatistického úradu Destatist.
Podľa predbežných údajov Destatis sa index spotrebiteľských cien v najväčšej ekonomike eurozóny v auguste zvýšil medziročne o 0,8 %, rovnako ako v júli. To sa zhoduje s predpoveďami analytikov. Medziročná miera inflácie v Nemecku sa tak stále drží na najnižšej úrovni od februára 2010.
Z rýchleho odhadu ďalej vyplýva, že zatiaľ čo ceny potravín v Nemecku v auguste stúpli medziročne o 0,3 % po júlovom veľmi miernom zvýšení o 0,1 %, ceny energií sa tento mesiac prepadli o 1,9 %, strmšie ako v júli, keď klesli o 1,5 %.
V medzimesačnom porovnaní sa nemecké spotrebiteľské ceny v auguste nezmenili, zatiaľ čo v júli vzrástli o 0,3 %.
Aj harmonizované spotrebiteľské ceny, ktoré sa v celej Európskej únii určujú na základe jednotnej metodiky, v prípade Nemecka podľa očakávania vzrástli medziročne o 0,8 % a v medzimesačnom porovnaní stagnovali.
Analytici pozorne sledujú spotrebiteľské ceny v Nemecku, pretože im signalizujú, ako sa bude vyvíjať inflácia v eurozóne. Destatis zverejní presnejšie výsledky 11. septembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy