Sentiment v auguste pravdepodobne podľahol slabej dôvere v eurozóne

Sentiment v SR v auguste 2014 pravdepodobne podľahol slabej dôvere v eurozóne. Uviedli to analytici menového úseku Národnej banky Slovenska v reakcii na dáta zverejnené dnes Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.
„Indikátor ekonomického sentimentu SR pravdepodobne zareagoval na slabnúcu dôveru v eurozóne a Nemecku, čím sa zvyšuje riziko nižšieho ekonomického rastu v nasledujúcom štvrťroku. Očakávania ohľadom zamestnanosti sú však napriek tomu priaznivé a naznačujú mierny rast,“ spresnili.
Pripomenuli zároveň, že v auguste 2014 sa indikátor ekonomického sentimentu SR v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom znížil o 1,3 bodu na hodnotu 102 vplyvom zhoršených nálad v sektore služieb. Ostatné zložky indikátora zaznamenali priaznivý vývoj.
Ekonomika aj sentiment v eurozóne podľa makroekonóma VÚB Banky Andreja Aradyho v ostatných mesiacov prinášajú skôr sklamanie, Slovensko však zatiaľ odoláva. „Zastavenie rastu eurozóny počas druhého štvrťroku bolo sprevádzané aj poklesom viacerých dôležitých indikátorov dôvery v eurozóne,“ poznamenal.
Sentiment v slovenskej ekonomike podľa neho síce zatiaľ odoláva, ale dôvera slovenských podnikov je naviazaná na vývoj v eurozóne s oneskorením približne tri mesiace. „Tento fakt nám dáva tušiť, že september 2014 s najväčšou pravdepodobnosťou prinesie po trinástich mesiacoch na Slovensku pokles ekonomického sentimentu,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy