Štyri najväčšie talianske banky si od ECB vezmú zhruba 27 miliárd eur

Štyri najväčšie talianske banky si chcú v rámci prvej plánovanej ponuky lacných úverov od Európskej centrálnej banky (ECB) požičať dohromady 27 miliárd eur, aby mohli zvýšiť objem pôžičiek pre firmy a domácnosti. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje z bánk, ktoré nechceli byť menované.
Najväčšia talianska banka UniCredit podľa týchto zdrojov požiada ECB v septembri o 7 miliárd eur a Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, tretia najväčšia v krajine, chce 3 miliardy eur. Talianska dvojka, Intesa Sanpaolo SpA, si chce v toto roku požičať 13 miliárd eur, ale zatiaľ zvažuje, či využije už prvú septembrovú, alebo až druhú, decembrovú ponuku ECB. A Banco Popolare by mohla požiadať o 3,8 miliardy eur, ale tiež sa ešte nerozhodla, či si rozloží pôžičku na dvakrát.
Prezident ECB Mario Draghi v júni oznámil, že centrálna banka ponúkne komerčným bankám v eurozóne lacné úvery prostredníctvom dlhodobých refinančných operácií (LTRO), aby začali viac požičiavať firmám a domácnostiam a podporili tak rast ekonomiky. Program má trvať štyri roky a ECB je pripravená poskytnúť bankám spolu 400 miliárd eur.
Predchádzajúce LTRO operácie koncom roka 2011 a v roku 2012 však neviedli k oživeniu úverov v eurozóne, pretože banky tieto peniaze radšej investovali do nákupu dlhopisov. Rast hospodárstva eurozóny sa však v 2. kvartáli zastavil a trojica najväčších ekonomík bloku: Nemecko, Francúzsko a Taliansko, v predchádzajúcom štvrťroku buď vôbec nerástla, alebo ich výkon dokonca klesol.
Podľa Giuseppa Maraffina, analytika spoločnosti Barclays si banky v eurozóne v septembri požičajú od ECB zhruba 100 miliárd eur a v druhej aukcii v decembri tohto roka si od ECB vezmú 160 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy