Nálada v ekonomike eurozóny sa zhoršila

Index ekonomickej dôvery, ktorý zostavuje Európska komisia, v auguste klesol na 100,6 bodu z júlovej revidovanej úrovne 102,1 bodu

Ekonomická dôvera v eurozóne v auguste oslabila na najnižšiu úroveň za osem mesiacov, keďže sa začal výraze prejavovať negatívny vplyv krízy na Ukrajine. Uviedla to vo štvrtok Európska komisia (EK). Index ekonomickej dôvery, ktorý EK zostavuje, klesol na 100,6 bodu z júlovej revidovanej úrovne 102,1 bodu. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali oslabenie indexu na 101,5 bodu.

Index ekonomickej dôvery v auguste výrazne klesol v Taliansku. Odpísal si 4,1 bodu a prvýkrát od februára sa dostal pod svoj dlhodobý priemer 100 bodov. Index dôvery v nemeckej ekonomike, ktorá hospodárstvu Európskej menovej únie dominuje, oslabil o 1,9 bodu na úroveň 104,1 bodu. Inflačné očakávania spotrebiteľov eurozóny mierne oslabili, a to na 8,6 bodu z hodnoty 8,7 bodu.

„Zdá sa, že terajšie geopolitické napätie si začína vyberať daň na celkovej nálade v regióne,“ povedal Martin van Vliet, ekonóm banky ING. Celkový index v rámci eurozóny však zostal mierne nad svojim dlhodobým priemerom a podľa analytikov jeho hodnota naznačuje kvartálny rast hospodárstva o približne 0,25 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy