Stock Spirits za polrok s príjmom 137,7 mil. eur

Zisk spoločnosti po zdanení bol na konci júna tohto roka vo výške 16,8 mil. eur.

Výrobca značkových destilátov, Stock Spirits Group PLC, dosiahol za prvých šesť mesiacov tohto roka celkové príjmy vo výške 137,7 mil. eur, čo predstavuje medziročný prepad o desať percent. Ako skupina konštatuje, pokles bol dôsledkom vyššej spotrebnej dane v Poľsku a nepriaznivých zmien devízových kurzov v Českej republike.

Stock Spirits Group zaznamenala v prvom polroku pokles prevádzkového zisku pred mimoriadnymi nákladmi oproti rovnakému obdobiu vlaňajška o 23 percent na 23,2 mil. eur. Pozitívom bol pre spoločnosť hospodársky výsledok po zdanení. Kým ešte v prvom polroku 2013 konštatovala spoločnosť stratu 10,7 mil. eur, rok na to už bola v plusových číslach. Jej zisk ku koncu júna toho roka bol vo výške 16,8 mil. eur. Tento nárast pripisuje zníženiu mimoriadnych nákladov, ktoré sú výsledkom reštrukturalizácie kapitálu.

„Máme dobré výsledky aj napriek výzve, ktorej sme museli čeliť v januári 2014 na našom najväčšom trhu v Poľsku, kde došlo k zvýšeniu spotrebnej dane,“ zhodnotil výkonný riaditeľ Stock Spirits Groups Chris Heath. Čistý zisk na jednu akciu spoločnosti predstavoval 0,084 eura, prvá dočasná dividenda bola vyplatená vo výške 0,0125 eura za akciu.

Stock Spirits je producent značkových liehovín a likérov v strednej a východnej Európe. Vznikol v roku 2008 zjednotením Eckes & Stock a Polmos Lublin. V októbri 2013 vstúpil na hlavný trh londýnskej burzy. Popri hlavných činnostiach v Poľsku, Českej republike, na Slovensku, v Taliansku, Chorvátsku a Bosne a Hercegovine, Stock vyváža svoje produkty do viac ako 40 krajín po celom svete. Globálny objem predaja v súčasnosti presahuje 150 miliónov litrov ročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy