Riešenie ukrajinskej krízy je dôležité pre zabezpečenie dodávok plynu

Európska únia (EÚ) sa snaží naplniť svoje zásobníky plynu a zmierniť napätie v spore medzi Ukrajinou a Ruskom, aby si zabezpečila dodávky plynu z Ruska počas zimy. Dnes to povedal komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ukrajina v stredu (27. 8.) varovala Európu, že Rusko môže počas zimy prerušiť dodávky plynu. Moskva to však odmietla a vyhlásila, že dodávky budú pokračovať bez ohľadu na politickú situáciu.
Oettinger uviedol v rozhovore pre nemeckú televíziu ARD, že zmiernenie napätia medzi Kyjevom a Moskvou má najvyššiu dôležitosť. „Potrebujeme riešenie, ktoré zabráni eskalácii sporu medzi Ukrajinou a Ruskom,“ povedal. „Potrebujeme Ukrajinu ako tranzitnú krajinu a Ukrajina potrebuje v zime plyn. Ukrajina nebude mať počas dlhej a chladnej zimy dostatok vlastných zásob plynu.“
Oettinger upozornil, že ak Ukrajina nebude mať dostatok plynu, bude ju lákať, aby použila plyn určený pre EÚ. Rusko v júni pre cenový spor a dlhy zastavilo dodávky plynu pre Ukrajinu.
V piatok (29. 8.) sa v Moskve budú konať trojstranné rokovania o plyne medzi Ruskom, Ukrajinou a EÚ. Únia pokrýva približne tretinu svojej spotreby plynu dodávkami z Ruska. EK v októbri predloží plán zabezpečenia dostatočných dodávok počas zimy 2014/2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy