Kurz eura sa mierne zotavil a pohybuje sa tesne pod 1,32 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny sa dnes mierne zotavil. A to aj napriek makroekonomickým údajom z európskej ekonomiky, ktoré sklamali očakávania. Informovala o tom agentúra DPA.
V noci na dnes klesol kurz eura na nové 11-mesačné minimum 1,3153 USD/EUR. Od rána sa spoločná mena začala zotavovať a popoludní sa jej kurz vyšplhal na 1,3191 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila referenčný kurz dnes napoludnie na 1,3177 (v utorok: 1,3192) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7589 (0,7580) eura.
Obchodníci hovoria o protipohybe po nedávnych výrazných stratách. Slabé makroekonomické údaje z eurozóny už nemali ďalší negatívny vplyv na euro, aj keď sklamali očakávania. Index spotrebiteľskej dôvery agentúry GfK klesol prvýkrát od januára 2013. Okrem toho sa zhoršila aj dôvera talianskych spotrebiteľov a francúzska podnikateľská dôvera.
Experti však v žiadnom prípade nepočítajú s posilňovaním eura. Naopak s nárastom pravdepodobnosti ďalšieho uvoľnenia menovej politiky v eurozóne sa zvyšuje tlak na euro. V USA totiž centrálna banka (Fed) smeruje k tomu, aby začala prvýkrát od finančnej krízy opäť zvyšovať úrokové sadzby.

Súvisiace články

Aktuálne správy