Euro výrazne kleslo voči franku aj oproti doláru

Svetové devízové trhy - euro, dolár, švajčiarsky frank, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Euro výrazne kleslo voči franku aj oproti doláru,“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 27. augusta (SITA, Reuters) – Euro v stredu oslabilo v dôsledku dohadov, že Európska centrálna banka sa uchýli ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu. Oproti švajčiarskemu franku kleslo na 1,20715 CHF/EUR, čiže najnižšie od januára 2013. Pretrvávajúce oslabovanie eura oproti franku by mohlo byť skúškou sľubu švajčiarskej centrálnej banky, že nedovolí svojej národnej mene posilniť viac ako na úroveň 1,2 CHF/EUR. Niektorí obchodníci uviedli, že rast franku tradične považovaného za bezpečné útočisko bol prekvapením, keďže sa trochu zmiernilo napätie na Ukrajine.

Spoločná európska mena však výrazne oslabila aj proti doláru, a to na trinásťmesačné minimum 1,3151 USD/EUR, hoci neskôr sa zotavila na 1,3179 USD/EUR. Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, trochu oslabil po tom, ako počas ázijského obchodovania stúpol na trinásťmesačné maximum 82,727 bodu.

Poľský zlotý v stredu oproti spoločnej európskej mene oslabil, ale maďarský forint a česká koruna posilnili. Do 14:50 SELČ si zlotý odpísal 0,2 % a klesol na 4,195 PLN/EUR, ale forint stúpol o 0,27 % na 312,540 HUF/EUR a koruna si prilepšila o 0,06 % na 27,735 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy