Ekoplastika bude stavať v rožňavskom priemyselnom parku

Vybudovanie prevádzky na energetické zhodnocovanie plastov si vyžiada okolo 10 miliónov eur a vznikne do 50 nových pracovných miest.

Ministerstvo životného prostredia dalo zelenú výstavbe závodu na zhodnocovanie plastových odpadov v priemyselnom parku v meste Rožňava. Stavbu pripravuje firma Ekoplastika, s.r.o. Slovenská Nová Ves. Otvorené otázky má podľa ministerstva investor riešiť v ďalších stupňoch projektovej dokumentácie v rámci povoľovacieho procesu. Ako agentúru SITA informoval konateľ Ekoplastiky Dušan Olah, v súčasnosti sa firma pripravuje na začatie výstavby. „Bol by som rád, keby sa nám ju podarilo ukončiť v prvom polroku budúceho roka,“ povedal Olah. Celkové náklady na novú prevádzku dosiahnu okolo 10 mil. eur a vznikne do 50 nových pracovných miest.

Základ navrhovanej činnosti závodu tvorí triedenie, spracovanie a recyklácia zmesových plastov katalytickou depolymerizáciou. Výstupom je surovina – vykurovací olej a plyn, ktoré budú ďalej využité v technológii kogenerácie na výrobu elektrickej energie a tepla.

Na výstavbu 14-hektárového priemyselného parku v hnedej zóne získala Rožňava takmer 7 miliónov eur. V priemyselnom parku pôsobí spoločnosť Celtex. V parku je ešte miesto pre tretieho väčšieho investora.

Súvisiace články

Aktuálne správy