Žatva minulý týždeň pokročila len minimálne

Podľa hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislava Nemca sú zúfalí najmä poľnohospodári na severe Slovenska, ktorí majú pre nepriaznivé poveternostné podmienky nemalú časť úrody stále na koreni.

Zber letných poľnohospodárskych plodín v uplynulom týždni pokročil pre daždivé počasie len minimálne. Ako vyplýva z dispečingu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), k 25. augustu tohto roka, bolo zožatých necelých 94 % plôch husto siatych obilnín a viac ako 96 % výmery repky.

Podľa hovorcu SPPK Stanislava Nemca sú zúfalí najmä poľnohospodári na severe Slovenska, ktorí majú pre nepriaznivé poveternostné podmienky nemalú časť úrody stále na koreni. Nemec tiež poukázal na klesajúcu kvalitu zrna a zvyšujúcu sa vlhkosť, ktorá v mnohých prípadoch prekračuje 20 %. „Vysoká vlhkosť zrna, ktoré sa pestovateľom v severných regiónoch darí zbierať doslova po troškách medzi pokračujúcimi prívalmi dažďa, zvyšuje nároky na jeho sušenie,“ uviedol predseda SPPK Milan Semančík. Zároveň dodal, že ani tí roľníci, ktorí stačili zozbierať úrodu v relatívne priaznivom počasí, a dosiahli solídne množstevné i kvalitatívne parametre, nemajú istotu, že za jej predaj utŕžia viac finančných prostriedkov ako v minulosti.

Z hlásení regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr je podľa SPPK zrejmé, že na zberovú techniku ešte čaká necelých päť tisíc hektárov repky a viac ako 34 tis. hektárov husto siatych obilnín. Priemerné hektárové úrody zatiaľ vychádzajú na 3,67 tony v prípade repky a na 5,38 tony husto siatych obilnín. Celkovo je podľa SPPK zatiaľ v skladoch poľnohospodárov 2,86 mil. tony obilia, z čoho 2,08 mil. tony pripadá na pšenicu. Doterajšia produkcia repky predstavuje necelých 444 tis. ton, čo je množstvo, aké sa v ostatných desiatich rokoch na Slovensku nezozbieralo.

Súvisiace články

Aktuálne správy