SVP zrušil tender na rekonštrukciu hrádze Vodného diela Kráľová

Slovenský vodohospodársky podnik zdôvodnil zrušenie súťaže zmenou podmienok od jej vyhlásenia. Predpokladaná cena stavebných prác plánovaných od januára do konca septembra budúceho roku bola 10,098 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Slovenský vodohospodársky podnik, š.p. (SVP) zrušil nedávno vyhlásenú verejnú súťaž na rekonštrukciu pravostrannej hrádze Vodného diela (VD) Kráľová. Zdôvodnil to zmenou podmienok od vyhlásenia tendra. Predpokladaná cena stavebných prác plánovaných od januára do konca septembra budúceho roku bola 10,098 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Oznámenie o vyhlásení súťaže bolo zverejnené vo Vestníku verejného obstarávania 18. augusta ešte pred vydaním konečného súhlasu verejného obstarávateľa na vyhlásenie súťaže. Oznámenie o vyhlásení súťaže pritom odoslali na zverejnenie vo vestníku 12. augusta. Podnik uviedol, že negarantuje riadny priebeh procesu verejného obstarávania. „Po udelení konečného súhlasu v zmysle interných pravidiel verejného obstarávateľa bude súťaž opätovne vyhlásená,“ dodal SVP.

Vodohospodári plánujú investíciu financovať s využitím peňazí Kohézneho fondu Európskej únie z Operačného programu Životné prostredie, v rámci opatrení na ochranu pred povodňami. Rekonštrukcia opevnenia návodného svahu pravostrannej hrádze na VD Kráľová je potrebná pre jeho poškodenie abráziou na dvoch úsekoch hrádze v dĺžke 5,8 kilometra (km). Na inom úseku hrádze v dĺžke 1,1 km je svah chránený existujúcimi šikmými výhonmi.

Slovenský vodohospodársky podnik, š. p. so sídlom v Banskej Štiavnici bol založený rozhodnutím ministerstva pôdohospodárstva v decembri 2006, v Obchodnom registri SR je zapísaný od 1. júla 1997. Vznikol spojením štyroch štátnych podnikov Povodie Dunaja, Povodie Váhu, Povodie Hrona a Povodie Bodvy a Hornádu. Podnik má od augusta 2012 štyri odštepné závody Banská Bystrica, Piešťany, Bratislava a Košice, jeho kmeňové imanie je 891,248 mil. eur. Spravuje vodné toky v dĺžke takmer 33 tisíc kilometrov, 287 vodných nádrží, necelých tritisíc kilometrov ochranných hrádzí a kanálovú sieť v dĺžke vyše 1 800 kilometrov, takisto je prevádzkovateľom Vodného diela Gabčíkovo. Celková plocha povodí je 49 tisíc štvorcových kilometrov.

Súvisiace články

Aktuálne správy