MF vypracovalo návrh zákona v rámci projektu Solventnosť II

Implementovať sa má eurosmernica, ktorá má zabezpečiť lepšiu ochranu poistených, ale aj lepšie rozdelenie kapitálových zdrojov

Ministerstvo financií (MF) predložilo do pripomienkového konania návrh zákona o poisťovníctve. Jeho cieľom je implementovať eurosmernicu týkajúcu sa poistenia a zaistenia v rámci projektu Solventnosť II. Zavedie sa tak pre poisťovne a zaisťovne nový ekonomický režim solventnosti, ktorý sa zakladá na dôslednej kvantifikácii jednotlivých rizík. Cieľom Solventnosti 2 je najmä zabezpečiť lepšiu ochranu pre poistených, ale aj lepšie rozdelenie kapitálových zdrojov. Nový systém solventnosti by mal zároveň poskytnúť orgánom dohľadu nástroje a právomoci na zhodnotenie celkovej solventnosti dohliadaných firiem.

Systém je založený na troch pilieroch. Prvý pilier hovorí o finančných požiadavkách, druhý o systéme správy a riadenia a tretí pilier sa týka vykazovania pre účely dohľadu a zverejňovania informácií. V rámci prvého piliera obsahuje nový systém solventnosti dve požiadavky týkajúce sa kapitálu. Prvá hovorí o úrovni kapitálu, ktorá umožňuje poisťovni absorbovať závažné neočakávané straty a ktorá zároveň poskytuje poisteným primeranú ochranu. Druhá požiadavka informuje o úrovni kapitálu, pod ktorú by výška finančných zdrojov nemala klesnúť.

Nový systém je navrhnutý tak, aby stimuloval poisťovne a zaisťovne k meraniu a adekvátnemu riadeniu svojho rizika. Preto bude aj činnosť dohľadu zameraná na identifikáciu rizikového profilu dohliadanej spoločnosti. Solventnosť II prináša podľa návrhu aj zmeny týkajúce sa dohľadu nad poisťovňami a zaisťovňami v skupine. Na poistné skupiny sa bude dohliadať komplexne, s čím je úzko spojený presun určitých kompetencií pri výkone dohľadu na orgán dohľadu nad skupinou, resp. Európsky orgán dohľadu.

Navrhuje sa, aby zákon nadobudol účinnosť 1. januára 2016 okrem tých ustanovení, ktoré sa týkajú nábehu na nový režim, pričom tieto ustanovenia nadobudnú účinnosť 1. apríla 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy