Zamestnanosť rástla v malých a veľkých podnikoch, v ostatných klesla

Bratislava 26. augusta (TASR)- Celková zamestnanosť podľa výberového zisťovania pracovných síl Štatistického úradu (ŠÚ) SR dosiahla vlani v priemere 2,3 milióna ľudí. Vyplýva to z najnovšej Správy o sociálnej situácii obyvateľstva na Slovensku za rok 2013, ktorá sa nachádza medzi nezaradenými materiálmi na rokovanie vlády SR.
Z hľadiska odvetví najviac ľudí v roku 2013 pracovalo v pôdohospodárstve, priemysle, stavebníctve a sektore služieb. Zamestnanosť pritom rástla najmä v podnikoch s 20 až 49 zamestnancami a vo veľkých podnikoch. „Zamestnanosť sa znížila v mikropodnikoch, ako aj u živnostníkov. Pokles počtu pracovníkov bol zaznamenaný aj v podnikoch s 50 až 249 zamestnancami a s 250 až 499 zamestnancami. Malé a stredné podniky vrátane živnostníkov sa v roku 2013 podieľali na celkovej zamestnanosti na Slovensku 70,4 %,“ uvádza sa v správe.
Zvýšil sa pritom počet podnikateľov so zamestnancami a počet živnostníkov bez zamestnancov sa mierne znížil. Z hľadiska pohlavia pribudli pracujúce ženy a počet zamestnaných mužov medziročne poklesol o vyše 8000. Možnosť pracovať na kratší pracovný čas využilo vlani v priemere 5,1 % ľudí z celkového počtu zamestnancov, vo väčšej miere to boli ženy.
Ako sa ďalej konštatuje v správe, vývoj zamestnanosti z hľadiska vzdelania ovplyvňoval v minulom roku vývoj na strane ponuky, ako aj dopytu po práci. „V porovnaní s rokom 2012 vzrástol počet pracujúcich so základným vzdelaním, úplným stredným všeobecným vzdelaním, úplným stredným odborným vzdelaním a vysokoškolským vzdelaním. Na druhej strane najintenzívnejší pokles zaznamenala zamestnanosť v skupine osôb s vyšším odborným vzdelaním.“
Najväčší podiel na celkovej zamestnanosti mali osoby s úplným stredným odborným vzdelaním, učňovským vzdelaním bez maturity a vysokoškolským vzdelaním, ktoré sa v roku 2013 podieľali takmer 84 % na celkovej zamestnanosti v SR.
Viac Slovákov sa vlani rozhodlo vycestovať za prácou do zahraničia. Podľa ŠÚ SR z celkového počtu pracujúcich Slovákov sa vlani zamestnalo v cudzine 136.400 osôb. „Počet pracujúcich v zahraničí sa medziročne zvýšil o 13 %,“ uvádza sa v správe. Najviac osôb, ktoré si našli prácu za hranicami Slovenska, bolo z Prešovského a Nitrianskeho kraja. Z európskych krajín pracovali občania SR najmä v Českej republike a Rakúsku. Medzi migrantmi prevládali pracujúci v stavebníctve (33,4 %), priemyselných odvetviach (21,3 %), zdravotníctve a sociálnych službách (15 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy