Rusko očakáva zvýšenie inflácie a pomalší rast HDP

Podľa rezortu hospodárstva infláciu posilní zákaz dovozu západných potravín. Ministerstvo zároveň zhoršilo prognózu rastu ekonomiky.

Ruské ministerstvo hospodárstva predpokladá zvýšenie inflácie a v budúcom roku očakáva o polovicu pomalší rast ekonomiky, ako prognózovalo doteraz. Námestník ministra hospodárstva Alexej Vedev v utorok na brífingu povedal, že rezort teraz očakáva infláciu v závere tohto roka vo výške 7 až 7,5 %. Predošlá predikcia rátala s tým, že inflácia v závere roka bude 6 %. Vedev za dôvod označil vplyv zákazu importu západných potravín do Ruska.

Podľa námestníka ministra hospodárstva sa očakáva, že zákaz dovozu potravín zo Západu zvýši v tomto roku infláciu o približne 1 % a v budúcom roku o 0,5 %. Tento odhad je v rozpore s predošlými tvrdeniami niektorých ruských predstaviteľov, že zákaz nezvýši ceny výrazne. V závere budúceho roka ruský rezort hospodárstva očakáva infláciu vo výške 6 až 7 %. Doteraz prognózoval, že bude na úrovni 5 %.

Ruské ministerstvo hospodárstva zároveň zhoršilo prognózu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2015. Pôvodne očakávalo, že HDP posilní o 2 %. Teraz predpokladá jeho rast iba o 1 %. Vedev uviedol, že zhoršenie prognózy je výsledkom „zosilnenia geopolitického napätia“.

Súvisiace články

Aktuálne správy