Ruský minister hospodárstva vyzval na vyššie výdavky

Minister Alexej Uljukajev tvrdí, že pravidlo, podľa ktorého deficit ruských verejných financií nemôže prekročiť hranicu 1 % hrubého domáceho produktu, je zastarané a nedovoľuje stimulovať ekonomiku.

Fiškálne pravidlo, ktoré neumožňuje ruskej vláde zvýšiť výdavky, odzrkadľuje „starú realitu“ a malo by sa zmierniť, vyzval ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev. Ruské vládne výdavky sú naviazané na ceny ropy a požičiavanie si vlády je možné do výšky 1 % hrubého domáceho produktu (HDP). Tento systém však čelí kritike v čase, kedy ekonomike hrozí upadnutie do recesie, keďže ju postihujú západné sankcie.

„Teraz je evidentné, že tento mechanizmus nás už úplne neuspokojuje,“ napísal ruský minister hospodárstva v článku zverejnenom v pondelkovom vydaní denníka Vedomosti. „Zbavili sme sa možnosti stimulovania ekonomiky pomocou fiškálnej politiky v čase, keď sme blízko recesie, v čase, kedy je nutné aktivovať opatrenia s cieľom zmierniť negatívne dôsledky zvýšenia geopolitického napätia,“ napísal Uljukajev.

Podľa oficiálnych údajov, ktoré Moskva zverejnila v piatok, sa ekonomika krajiny v júni a v júli medziročne zmenšila. Toto oslabenie sa časovo zhoduje so zvýšením odlevu kapitálu a zmenšením investícií. Podľa analytikov to súvisí s ukrajinskou krízou a vplyvom západných sankcií. Uljukajev však argumentuje, že keby sa deficit zvýšil na úroveň 2 % HDP, centrálna banka by mohla pomôcť pri jeho financovaní zväčšením svojej bilancie prostredníctvom nákupov vládnych dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy