Rusku hrozí pre sankcie recesia

Rusku hrozí recesia z dôvodu západných sankcií v súvislosti s ukrajinskou krízou. Informovala o tom agentúra Reuters.
Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v júli v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesol o 0,2 %, uviedlo ruské ministerstvo hospodárstva. Ministerstvo pritom počítalo s rastom o 0,6 %. Ruská ekonomika klesla už v júni, keď sa HDP medzimesačne znížil o 0,1 %.
„To je signál vzbudzujúci obavy,“ uviedol ruský hlavný ekonóm ING Bank Dmitrij Polevoj. „Ekonomika sa ďalej ochladzuje.“ Rastie tak riziko, že ruský HDP môže klesnúť aj za celý rok 2014. Za prvých sedem mesiacov ruská ekonomika vzrástla o 0,7 %. Vláda v tomto roku počíta s nárastom o 0,5 % a ekonómovia, oslovení agentúrou Reuters, so zvýšením o 0,3 %.
Západ pritvrdil sankcie voči Rusku v júli. Týkajú sa napríklad bánk, zbrojného tovaru alebo moderných technológií. USA a Európska únia (EÚ) kritizujú Moskvu za to, že sa nesnaží v súlade so svojím sľubom prispieť k upokojeniu situácia na východe Ukrajiny, kde bojujú ruskí separatisti proti ukrajinskej armáde. Ukrajinská kríza spôsobila výrazné oslabenie rubľa a masívny odlev kapitálu z Ruska.

Súvisiace články

Aktuálne správy