Embargo na potraviny z EÚ posilní spoluprácu s alternatívnymi trhmi

Embargo Ruskej federácie na dovoz potravín z EÚ povedie k ďalšej diverzifikácii spolupráce so zahraničím. Uviedol to dnes štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Javorčík na Diplomatickom dni v rámci 41. medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex 2014 v Nitre.
„Sankcie vytvárajú tlak a impulz na posilnenie spolupráce agrosektora s alternatívnymi trhmi v Afrike, Ázii, aj Amerike. Toto je realita, s ktorou sa budeme musieť v Európe vyrovnať a pokúsiť sa jej čo najskôr prispôsobiť,“ povedal.
„MZVaEZ pomáha prostredníctvom ekonomickej diplomacie pri presadzovaní hospodárskych záujmov Slovenska v zahraničí. Presadzovanie slovenskej agropotravinárskej produkcie na zahraničných trhoch je jednou z dôležitých úloh, ktorú realizujeme, vychádzajúc z podnetov od predstaviteľov poľnohospodárskej prvovýroby, chovu a výskumu a podnikateľskej komunity,“ zdôraznil.
Cieľom aktivity, na ktorú prijali pozvanie reprezentanti 27 diplomatických misií akreditovaných v SR z krajín Európy, Južnej Ameriky, Blízkeho východu, Ázie a Afriky, je pomôcť slovenským agropodnikateľom v snahe o posilnenie spolupráce s európskymi partnermi, ale aj s krajinami mimo Európy v oblasti obchodu, vedy, výskumu, vzdelávania a výroby kŕmnych zmesí, či zakladania spoločných podnikov na spracovanie poľnohospodárskych produktov a potravín.

Súvisiace články

Aktuálne správy