Žilinskí colníci evidujú pokles obchodov s Ukrajinou

Situácia na Ukrajine sa už zrejme prejavuje aj v obchodovaní firiem zo Žilinského kraja s Ukrajinou. Ako ďalej informoval žilinský colný úrad, za posledné štyri mesiace v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zaznamenali colníci 28-percentný pokles obchodných transakcií s touto krajinou.

Kým v minulom roku sa od apríla do 20. augusta firmy v Žilinskom kraji podieľali na obchode s Ukrajinou 1 817 prípadmi zahŕňajúcimi dovozy aj vývozy tovaru, tento rok ich bolo za rovnaké obdobie o 508 menej. Do negatívnejších čísel sa dostali podľa úradu hlavne vývozné operácie. Ich počet poklesol o viac ako 31 %. Pokles dovozov nebol podľa úradu taký výrazný, znížil sa o 12,5 %.

Nižší bol aj odvod financií do štátneho rozpočtu. Na tomto stave sa podľa žilinského colného úradu podpísalo viacero faktorov. Okrem vojnového konfliktu na Ukrajine mala naň zreteľný vplyv zmena legislatívy. Od apríla tohto roka platia nové colné predpisy, ktorými sa znížili, alebo úplne odstránili clá na tovar z Ukrajiny, čo negatívne ovplyvnilo výšku odvodov. Naopak, výhodnejšie podmienky pre firmy v oblasti colných platieb priaznivo pôsobili na dovozné transakcie, ktorých pokles za sledované obdobie nie je podľa úradu taký citeľný.

Súvisiace články

Aktuálne správy