Súd v USA označil reštrukturalizáciu argentínskeho dlhu za nelegálnu

Plán argentínskej vlády vyhnúť sa štátnemu bankrotu tak, že požiada majiteľov svojich dlhopisov, aby ich vymenili za nové, je podľa amerického súdu nelegálny. Informoval o tom britský portál BBC.
Sudca amerického federálneho súdu Thomas Griesa označil tento plán doslova za nezákonný.
Argentína sa pokúša vyhnúť sa predchádzajúcemu rozhodnutiu amerického súdu, ktorý vyhovel podaniu hedžových fondov. Žiadali, aby im Argentína splatila dlhy za štátne dlhopisy spred bankrotu v roku 2001. Vláda v Buenos Aires by v rámci reštrukturalizácie svojho dlhu chcela vymeniť tieto dlhopisy za nové.
Sudca Griesa však výmenu dlhopisov nepovolil a návrh Argentíny označil za porušenie predchádzajúcich nariadení súdu, podľa ktorých má latinskoamerická krajina vyplatiť svoje dlhy aj s úrokmi.
Hedžové fondy, ktoré si v rokoch 2001-2002, keď Argentína zápasila s ekonomickými problémami, výhodne kúpili jej dlhopisy za zlomok pôvodnej hodnoty, teraz požadujú zhruba 1,3 miliardy USD (980,24 milióna eur) plus úroky.
Argentína sa koncom júla dostala do platobnej neschopnosti, keď sa jej nepodarilo dosiahnuť dohodu na poslednú chvíľu s hedžovými fondmi o reštrukturalizácii svojho dlhu.
Krajina vytrvalo odmieta fondom zaplatiť, aj keď má v štátnej pokladnici dostatok financií a označila fondy za „supov“. Sudca Griesa vyzval obe strany, aby sa pokúsili nájsť kompromis.

Súvisiace články

Aktuálne správy