Spotrebiteľská atmosféra v SR sa v júli medzimesačne zlepšila

Spotrebiteľská atmosféra sa na Slovensku v júli oproti predchádzajúcemu mesiacu zlepšila. Indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol oproti júnu o 1,7 bodu na mínus 9,9 v dôsledku optimistickejších hodnotení vývoja nezamestnanosti, budúceho vývoja ekonomiky SR a perspektív úspor. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Pri posudzovaní očakávaného vývoja finančnej situácie v domácnosti sa hodnota indikátora príliš nezmenila. Voči stavu pred štvrťrokom sa situácia zlepšila o 3,6 bodu a porovnanie so situáciou pred rokom vyznieva taktiež pozitívne. Obavy spotrebiteľov boli v júli 2014 celkovo o 10,2 bodu nižšie ako v rovnakom období predchádzajúceho roka. Výsledok indikátora spotrebiteľskej dôvery v júli 2014 taktiež prevyšoval dlhodobý priemer a bol najpriaznivejší od októbra 2008.
Okrem indikátora spotrebiteľskej dôvery niekoľkoročné maximá dosiahli v júli aj ďalšie koeficienty, a to očakávaný vývoj ekonomiky SR (najpriaznivejšia hodnota od októbra 2008), odhadovaný vývoj nezamestnanosti (od novembra 2008) a predpokladaný vývoj cien (od novembra 2009).
„Na základe kompozitných koeficientov možno konštatovať, že makroukazovatele ako celok zaznamenali menšie zlepšenie v komparácii so stavom pred mesiacom, väčšie oproti situácii pred štvrťrokom a najväčšie pred rokom,“ spresnili štatistici.
Indikátory hospodárenia domácností naznačili nepatrné zlepšenie oproti stavu pred mesiacom, väčšie pri porovnaní s úrovňou pred štvrťrokom aj voči situácii pred rokom.
Podľa údajov Európskej komisie v rebríčku 28 štátov usporiadaných podľa klesajúceho indexu spotrebiteľskej dôvery sa Slovensko s hodnotou mínus 12,2 po sezónnom očistení umiestnilo na 16. priečke. V júli bola úroveň pesimizmu na Slovensku o 6,7 bodu vyššia ako v priemere za EÚ, kde dosiahla úroveň mínus 5,5.

Súvisiace články

Aktuálne správy