Kadúc chce obmedziť vek štátnych zamestnancov na 63 rokov

Kadúc tiež v novele stanovuje povinnosť pre zamestnávateľa a pre služobný úrad v oblasti verejnej správy vyhlásiť výberové konanie na zamestnanecké miesto starobného dôchodcu, ktorý súčasne s platom poberá aj starobný dôchodok

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 22. augusta (SITA) – Obmedziť vek zamestnancov vo verejnej správe na 63 rokov chce novelou zákona o štátnej službe poslanec Národnej rady SR Miroslav Kadúc (OĽaNO). Podľa neho je maximálny vek stanovený v tretine členských štátov Európskej únie. Nadobudnutím tohto veku sa skončí podľa Kadúcovho návrhu pracovný pomer zamestnanca pri výkone práce vo verejnom záujme alebo štátnozamestnanecký pomer štátneho zamestnanca, a to priamo zo zákona. Návrhom Kadúca sa bude parlament zaoberať v septembri.

Kadúc tiež v novele stanovuje povinnosť pre zamestnávateľa a pre služobný úrad v oblasti verejnej správy vyhlásiť výberové konanie na zamestnanecké miesto starobného dôchodcu, ktorý súčasne s platom poberá aj starobný dôchodok. Následne, ak by vzišiel z toho výberového konania úspešný uchádzač, bol by to nový výpovedný dôvod zo zamestnania pre daného starobného dôchodcu.

Návrhom Kadúc reaguje na skutočnosť, že v súčasnosti je veľká skupina osôb v dôchodkovom veku, ktorá vykonáva svoju činnosť vo verejnej správe a súčasne okrem príjmu poberá aj starobný dôchodok. "Na druhej strane máme veľmi vysoký podiel nezamestnaných mladých ľudí s dostatočnou kvalifikáciou na výkon týchto činností bez akéhokoľvek príjmu. Návrh zákona vychádza zo základnej zásady, že dôchodok slúži ako sociálna dávka pre osoby, ktoré z dôvodu veku nedokážu vykonávať svoje zamestnanie," argumentuje Kadúc.

Kadúcov návrh zasahuje len do pracovnoprávnych vzťahov v oblasti verejnej správy, kde má štát právomoc kontrolovať dĺžku vykonávania určitej činnosti v príslušných zákonoch. Dôchodcovia poberajúci starobný dôchodok podľa návrhu zákona budú môcť aj naďalej a bez obmedzení pracovať v súkromnej sfére či podnikať.

Súvisiace články

Aktuálne správy