Podnikaví Česi: Spúšťajú vlastnú virtuálnu menu à la Bitcoin

, Zdroj: derstandard.at, lz Foto: SITA

Čoraz populárnejšia virtuálna mena Bitcoin má konkurenciu. Zrodila sa u našich západných susedov. Bez dozoru centrálnej banky vydali Česi prvé mince s označením CZC – CzechCrownCoin.

Podobne ako digitálny platobný systém Bitcoin, aj CZC je založený na šifrovacích schopnostiach prevádzkovateľov a nespadá pod dozor žiadnej centrálnej banky. Prvých 100-tisíc exemplárov vydali v Prahe v utorok s počiatočným kurzom v prepočte asi 14 eurocentov za CZC mincu. Postupne sa má do obehu dostať 50-miliónov mincí. Zatiaľ sú však majiteľom viac-menej na parádu. Platiť sa s nimi ešte nedá. „Aktuálne jednáme s viacerými prevádzkovateľmi veľkých online obchodov,“ hovorí jeden zo zakladateľov CZC.

Projekt spustil kameraman českej televízie Nova Ladislav Faith spolu s ďalšími piatimi spoločníkmi, väčšinou IT špecialistami. Oficiálne chce podporiť podnikanie cez internet. Faith by však rád videl CZC aj na burze, no čaká ho ešte dlhá cesta. Ešte minulý mesiac pri spustení webstránky napadli Faithove sídlo hackeri a „preverili“ bezpečnosť virtuálneho platidla. „Peniaze budú k dispozícii v zmenárni na našom webe, behom mesiaca sa tiež stanú verejne obchodovanou komoditou na burze Crown-ex, ktorú plánujeme otvárať,“ hovorí Faith.

Uvidíme, ako sa CZC uchytí. Originálny Bitcoin si mnoho užívateľov cení pre jeho anonymitu. Odporcovia však upozorňujú, že práve vďaka anonymite sa dá mena ľahko zneužiť na pranie špinavých peňazí. A keďže nemá žiadnu podporu centrálnej banky či vlády, jej kurz značne kolíše. Stačí spomenúť veľký krach na burze Mt. Gox vo februári tohto roka, keď sa z účtov majiteľov stratili Bitcoiny v hodnote asi 650 miliónov dolárov. CzechCrownCoin sa zatiaľ darí. V prvej hodine predaja dali Česi za CZC 38-tisíc korún, teda približne 1360 eur a mena niekoľkokrát zdražela na štvornásobok. Od spustenia projektu si nové platidlo podľa Faitha kúpila tisícka ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy