V Maďarsku výrazne klesol legálny predaj cigariet

Legálny trh s cigaretami v Maďarsku zaznamenal drastický pokles. Kým v prvom polroku 2012 predali ešte 6,2 miliardy kusov cigariet, za prvých šesť mesiacov tohto roka to bolo už iba 3,6 miliardy.

Legálny trh s cigaretami v Maďarsku zaznamenal drastický pokles. Kým v prvom polroku 2012 predali ešte 6,2 miliardy kusov cigariet, za prvých šesť mesiacov tohto roka to bolo už iba 3,6 miliardy. Informoval o tom dnes maďarský spravodajský server Vg.hu odvolávajúc sa na údaje Národného úradu pre dane a clá (NVA).
Vlani predali na maďarskom legálnom trhu rekordne najnižší počet cigariet – 9,3 miliardy kusov, v roku 2012 to bolo 12,5 miliardy a rok predtým 13 miliárd.
Ak bude pokračovať táto tendencia, tak zrejme padne aj vlaňajší rekord. Podľa odhadov tento rok spotreba cigariet klesne zhruba na 8 miliárd kusov.
Server pripomína, že je ťažké odhadnúť objem ilegálne predaných cigariet. NAV veľmi intenzívne bojuje proti pašovaniu tabakových výrobkov, napriek tomu sa im darí odhaliť iba zlomok celkového objemu, konštatoval Vg.hu.
Poslanci maďarského parlamentu 11. septembra 2012 rozhodli, že od 1. júla 2013 bude predaj tabakových výrobkov viazaný na koncesiu. Koncesia udelená na základe verejnej súťaže je určená na 20 rokov a nie je možné ju dediť. Súčasťou zákona je aj ustanovenie o sankciách vo výške od 5 miliónov forintov (17.551 eur) do 500 miliónov forintov (1,755 milióna eur), ktoré môže colný úrad uložiť v prípadoch, že niekto predáva tabakové výrobky bez koncesie.

Súvisiace články

Aktuálne správy