Aktivita nemeckého súkromného sektora podporila euro

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Aktivita nemeckého súkromného sektora podporila euro,“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 21. augusta (SITA, Reuters) – Spoločná európska mena sa vo štvrtok voči doláru zotavila z jedenásťmesačného minima. Podporila ju správa o tom, že augustový rast aktivity súkromného sektora v Nemecku je lepší, ako sa očakávalo. Nemecký súkromný sektor posilňuje až šestnásty mesiac. To signalizuje, že najväčšia európska ekonomika by mohla za tretí kvartál vykázať silný rast po prekvapujúcom zmenšení v druhom štvrťroku.

Euro po zverejnení správy o vývoji nemeckého súkromného sektora stúplo o 0,1 % na 1,3278 USD/EUR. Odrazilo sa tak z jedenásťmesačného minima 1,3242 USD/EUR, na ktorom sa ocitlo počas ázijského obchodovania. Posilnenie eura viedlo k poklesu dolárového indexu, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien. Index oslabil na 82,253 bodu. Dolár však vzrástol voči japonskému jenu, a to na 103,965 JPY/USD, čiže najvyššie za viac ako štyri mesiace. Kurz dolára voči jenu sa tak priblížil k aprílovému maximu 104,13 JPY/USD.

Česká koruna a maďarský forint vo štvrtok oproti spoločnej európskej mene posilnili, ale poľský zlotý mierne oslabil. Koruna si do 14:07 SELČ pripísala 0,41 % a vzrástla na 27,825 CZK/EUR. Hodnota forintu sa zvýšila o 0,07 % na 314,250 HUF/EUR. Zlotý však klesol o 0,03 % na 4,191 PLN/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy