Rast aktivity súkromného sektora eurozóny sa spomalil

Tempo rastu aktivity súkromného sektora eurozóny sa tento mesiac spomalilo viac, ako analytici predpovedali. To signalizuje, že ekonomika regiónu, ktorý platí eurom, je aj naďalej zraniteľná a ohrozuje ju nízka inflácia aj stúpajúce napätie vo vzťahu s Ruskom. Vyplýva to z rýchleho odhadu spoločnosti Markit, ktorý dnes zverejnili agentúry Bloomberg a RTTNews.
Podľa prieskumu Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, sa po očistení od sezónnych vplyvov v auguste znížil na 52,8 bodu z júlových 53,8 bodu. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg pritom očakávali, že augustový PMI klesne o niečo menej, na 53,4 bodu. Hodnota PMI sa však stále drží nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu.
Prieskum Markit zároveň odhalil, že PMI výrobného sektora eurozóny sa v auguste znížil na 50,8 bodu, čo je jeho najnižšia úroveň za 13 mesiacov, z 51,8 bodu v júli. Analytici však očakávali, že klesne len na 51,3 bodu.
Aj PMI dominantného sektora služieb, ktorý naznačuje, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, v auguste klesla, a to na 53,5 bodu z júlových 54,2 bodu. To je tiež slabší výsledok ako 53,7 bodu, ktorý predpovedali analytici.
No aj napriek horším výsledkom ekonomika eurozóny podľa odborníkov pokračuje v zotavovaní. Markit na základe PMI odhaduje, že hrubý domáci produkt 18 krajín, ktoré zaviedli euro, sa v období júl-september zvýši medzikvartálne o 0,3 až 0,4 %. Na ilustráciu, v 2. kvartáli tohto roka sa rast ekonomiky zastavil.
Európska centrálna banka (ECB) vzhľadom na nízku mieru inflácie v eurozóne a zvyšovanie napätia na starom kontinente v júni predstavila balík stimulov na podporu hospodárstva. Upozornila zároveň, že prvé výsledky týchto opatrení sa ukážu až po nejakom čase.
Miera inflácie v eurozóne sa v júli znížila na 0,4 %, čo je hlboko pod cieľovou 2-% hranicou ECB. Ale aj miera nezamestnanosti v regióne v júli klesla na 11,5 % z vlaňajších 12 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy