Nemecký súkromný sektor rástol už 16 mesiacov v rade

Zložený index nákupných manažérov, ktorý mapuje aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách, podľa rýchleho odhadu agentúry Markit klesol na 54,9 bodu z júlových 55,7 bodu. Zostal však aj naďalej nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu.

BERLÍN/PARÍŽ 21. augusta (SITA, Reuters) – Nemecký súkromný sektor v auguste posilnil už šestnásty mesiac v rade. Naznačuje to, že najväčšia európska ekonomika by mohla v treťom kvartáli silno expandovať po tom, ako v druhom štvrťroku prekvapivo oslabila. Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý mapuje aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách, podľa rýchleho odhadu agentúry Markit klesol na 54,9 bodu z júlových 55,7 bodu. Zostal však aj naďalej nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu.

„Augustové výsledky rýchleho odhadu poskytujú ďalšiu povzbudivú správu pre nemecký súkromný sektor s prudko rastúcou výrobou a objednávkami,“ uviedol ekonóm agentúry Markit Oliver Kolodseike. Dodal, že to poukazuje na to, že sa Nemecko vráti v treťom kvartáli k rastu.

Nemecká ekonomika v období od apríla do júna oslabila o 0,2 % pre slabý obchod a pokles stavebných investícií. Ide o prvý kvartálny pokles za viac ako rok. Nemecká vláda aj napriek tomu trvá na svojej prognóze, podľa ktorej by mala najväčšia európska ekonomika v tomto roku rásť o 1,8 %. Uviedol to v stredu štátny tajomník pre ekonomiku Rainer Sontowski agentúre Reuters. „Nevidíme žiadnu potrebu opraviť náš odhad rastu,“ povedal Sontowski.

Francúzska obchodná aktivita v auguste stagnovala po tom, ako zlepšenie v sektore služieb nedokázalo plne kompenzovať najhorší výkon v priemysle za viac ako posledný rok. Zložený index PMI v druhej najväčšej ekonomike eurozóny posilnil na 50 bodov z júlových 49,4 bodu. Dosiahol tak hranicu, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu. Index aktivity PMI pre sektor priemyslu klesol v auguste na 46,5 bodu z 47,8 bodu v predchádzajúcom mesiaci. „Francúzsko sa nezlepšuje ale sa stabilizuje… aspoň, že je to o trochu pozitívnejšie ako to, čo sme videli predtým,“ uviedol hlavný ekonóm agentúry Markit Rob Dobson. „Kým služby majú mierne pozitívny vplyv, vracajú sa späť a ukazujú určitý rast… výroba je aj naďalej reálnou brzdou ekonomiky,“ povedal Dobson.

Súvisiace články

Aktuálne správy