Bank of America zaplatí rekordných 17 miliárd USD za urovnanie sporov

Bank of America sa dohodla, že zaplatí rekordných 17 miliárd USD (12,8 miliardy eur) za urovnanie sporov s federálnymi a štátnymi úradmi aj občianskych sporov za predaj hypotekárnych cenných papierov, ktoré viedli k vypuknutiu finančnej krízy v roku 2008. Informovala o tom agentúra DPA.
Finančný inštitút už dosiahol podobnú dohodu o urovnaní v marci, a to s federálnou agentúrou pre financovanie bývania FIFA, keď súhlasil, že zaplatí hypotekárnym ústavom Fannie Mae a Freddie Mac 9,5 miliardy USD.
Oba prípady sa týkajú predaja hypotekárnych cenných papierov. Banka bola obvinená, že pri ich predaji klamala o kvalite hypoték, ktorými boli tieto cenné papiere kryté. Tieto nezákonné praktiky podkopali stabilitu amerického finančného systému a vyvolali globálnu finančnú krízu, ktorá prerástla do hospodárskej krízy.
Suma, ktorú Bank of America zaplatí za urovnanie sporu, je najvyššia spomedzi amerických bánk. Na porovnanie, Citigroup sa vlani dohodla s úradmi na vyrovnaní vo výške 7 miliárd USD a JPMorgan Chase na 13 miliardách USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy