Nezodpovední štatutári firiem sa dostanú do registra diskvalifikovaných

Nezodpovední štatutárni zástupcovia firiem sa dostanú do registra diskvalifikovaných osôb. Vyplýva to z novely Obchodného zákonníka, ktorú dnes na návrh Ministerstva spravodlivosti (MS) SR prerokovala a schválila vláda SR.
„Do registra diskvalifikácií sa môže dostať osoba, ktorej súd v trestnom konaní uložil trest zákazu činnosti ako člena štatutárneho orgánu. Aj keď sa v konkurznom konaní zistí, že táto osoba porušila povinnosť podať návrh na vyhlásenie konkurzu včas,“ informovala TASR hovorkyňa MS SR Alexandra Donevová.
„Túto okolnosť bude hodnotiť konkurzný súd na základe návrhu správcu konkurznej podstaty. To, kto bude nakoniec vylúčený, budú významne ovplyvňovať veritelia spoločnosti,“ doplnila hovorkyňa. Okolnosť, či štatutárny orgán porušil povinnosť podať návrh na vyhlásenie konkurzu včas, sa bude odvíjať od údajov vyplývajúcich z účtovnej závierky.
Novelou Obchodného zákonníka sa taktiež zavedie možnosť od 1. januára budúceho roka zakladať spoločnosti s ručením obmedzeným (s.r.o.), ktorých základný vklad pri založení bude symbolické jedno euro.
„Takzvaná 1-eurová eseročka je vhodná len na niektoré typy projektov, ktoré nepotrebujú vysoký vstupný kapitál. Podporovať tak chceme napríklad internetovú ekonomiku a také typy projektov, ktoré neohrozia splnenie záväzkov voči dodávateľom a odberateľom. Tieto spoločnosti chceme však motivovať ďalej, aby rástli a zvyšovali svoj kapitál, preto určitú časť ziskov si budú musieť odkladať tak, aby do budúcnosti tieto pôvodne eurové spoločnosti zvýšili svoj základný kapitál z vlastných zdrojov, a nie zo zdrojov veriteľov,“ priblížila Donevová.
Rezort spravodlivosti taktiež navrhuje, že ak základné imanie bude nižšie ako 25.000 eur, spoločnosť bude povinná uvádzať imanie v obchodných dokumentoch a taká spoločnosť môže mať najviac troch spoločníkov. V súčasnosti môže s.r.o. bez ohľadu na výšku základného imania založiť aj jedna osoba a môže mať najviac 50 spoločníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy