DDS by sa nemali spoliehať len na úverové ratingy

Vláda dnes schválila návrh zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení, ktorú na rokovanie predložilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Prostredníctvom neho sa majú do slovenského právneho systému prevziať európske smernice, ktoré majú prispieť k zlepšeniu kvality investícií doplnkových dôchodkových spoločností. Tie by sa po novom nemali pri posudzovaní rizík spoliehať len na úverové ratingy.
„Finančná kríza poukázala na negatívny vplyv nadmerného spoliehania sa na úverové ratingy bez toho, aby investori, vrátane inštitúcií zamestnaneckého dôchodkového zabezpečenia, urobili vlastné posúdenie úverovej bonity emitentov, čím akcentovala potrebu úpravy regulácie predmetnej oblasti pri investovaní do dlhových nástrojov,“ píše sa v predkladacej správe. Zámerom transpozície európskej smernice je tak zlepšiť kvalitu investícií inštitútu zamestnaneckého dôchodkového zabezpečenia a ochraňovať tým investorov. „Preto je vhodné vyžadovať od inštitúcií, aby pri posudzovaní rizík predchádzali výhradnému alebo mechanickému spoliehaniu sa na úverové ratingy, alebo využívaniu ako jediného parametra,“ navrhol rezort práce s tým, že všeobecná zásada proti nadmernému spoliehaniu sa na úverové ratingy by mala byť začlenená do postupov a systémov riadenia rizík inštitúcií a prispôsobená ich osobitostiam.
Ministerstvo očakáva, že zavedením týchto prísnejších požiadaviek sa zníži riziko zlyhania doplnkových dôchodkových spoločností alebo zamestnaneckých dôchodkových spoločností, čo v konečnom dôsledku prispeje k vyššej stabilite finančného systému na Slovensku, ale aj v rámci celej Európskej únie. Návrh zákona by mal nadobudnúť platnosť od 1. decembra tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy