Daň z motorových vozidiel sa zjednotí a bude ekologickejšia

Sadzba dane z motorových vozidiel by sa mala znížiť a zjednotiť na úrovni v priemere najnižších v súčasnosti stanovených sadzieb. Vyplýva to z návrhu novely zákona Ministerstva financií (MF) SR, ktorý dnes prerokovala a schválila vláda SR.
Cieľom návrhu zákona podľa MF je, aby bolo zdaňovanie motorových vozidiel spravodlivejšie. Nastavenie dane by malo viac zohľadňovať požiadavky podnikateľov v oblasti dopravy. Nová právna úprava sa bude naďalej dotýkať len zdaňovania motorových vozidiel využívaných na podnikanie.
Pri zdaňovaní sa viac zohľadnia ekologickejšie vozidlá, pričom sadzby dane a úľavy najmä pre ekologické vozidlá sú uvedené priamo v zákone. V porovnaní so súčasným stavom tiež MF navrhlo rozšíriť okruh zákonných oslobodení od dane, ktoré nebudú závisieť od rozhodnutia vyšších územných celkov (VÚC). Ide napríklad o zákonné oslobodenia pre autobusy verejnej dopravy, vozidlá záchrannej zdravotnej služby alebo vozidlá v poľnohospodárskej výrobe.
Po novom by daň z motorových vozidiel mala byť príjmom štátneho rozpočtu. O úprave sadzieb v budúcnosti bude rozhodovať vláda formou nariadenia vlády SR. Samosprávam budú príjmy kompenzované úpravou ich podielu na dani z príjmov fyzických osôb.
Spôsob platenia dane zostáva pre daňovníkov rovnaký ako v súčasnosti. Podávanie daňového priznania, splatnosť dane či výpočet a platenie preddavkov na daň ostáva zachovaný. Účinnosť zákona sa predpokladá od 1. januára 2015, nová právna úprava by tak platila už na zdaňovacie obdobie roku 2015.
V súčasnosti je daň z motorových vozidiel príjmom VÚC, ktoré môžu túto daň zaviesť a rozhodujú aj o sadzbách, oslobodeniach alebo zníženiach dane. To podľa predstaviteľov podnikateľov vytvára pomerne neprehľadnú situáciu a nerovnaké podmienky na podnikanie v jednotlivých samosprávnych krajoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy