Úrady práce na Slovensku majú fungovať modernejšie a flexibilnejšie

Bratislava 20. augusta (TASR)- Zrušenie právnej subjektivity úradov práce ako rozpočtových organizácií, zlepšenie služieb v oblasti zamestnanosti, či zmena v postavení riaditeľa na úradoch práce. Takéto zmeny má priniesť novela zákona o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí, ktorú dnes schválila vláda.
Návrh novely zákona pochádza z dielne rezortu práce. Cieľom novely je zmodernizovať inštitúcie služieb zamestnanosti, ako aj prehodnotiť efektivitu ich riadenia. „V prvom kroku sa v rámci reformy verejnej správy generálne riaditeľstvo aj pobočky úradov práce integrujú do jedného subjektu. Zmena riadenia umožní Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) lepšie riadiť úrady práce a ich personálne obsadenie,“ uvádza sa v predkladacej správe k návrhu zákona.
Hlavnou zmenou má byť zrušenie právnej subjektivity úradov práce ako rozpočtových organizácií. „Cieľom je zmodernizovať výkon štátnej správy tak, aby bola vykonávaná a organizovaná flexibilne, podľa potrieb obyvateľov a regiónov, v ktorých žijú,“ priblížil rezort práce v predkladacej správe.
Ďalšou dôležitou zmenou v návrhu novely zákona je zmena v postavení riaditeľa úradu práce z politickej funkcie na funkciu vedúceho zamestnanca v štátnej službe. „Navrhuje sa ustanoviť nový spôsob vymenúvania a odvolávania riaditeľa úradu, ktorého podľa návrhu bude menovať a odvolávať generálny riaditeľ ústredia práce v zmysle zákona o štátnej službe,“ píše sa v dôvodovej správe.
Novela má tiež upraviť mechanizmus prechodu práv a povinností riaditeľov úradov, ktorí sú vo svojich funkciách v súčasnosti na základe menovania vládou Slovenskej republiky. „Navrhuje sa, aby riaditeľ, ktorý spĺňa podmienky prijatia do štátnej služby, mohol zotrvať vo svojej funkcii bez výberového konania. Riaditeľ, ktorý nespĺňa podmienky prijatia do štátnej služby, bude dňom 31. januára 2015 považovaný za odvolaného,“ uvádza sa v dôvodovej správe s tým, že riaditelia budú môcť počas mesačnej lehoty preukázať, že spĺňajú podmienky na výkon štátnej služby.

Súvisiace články

Aktuálne správy