Stavebná výroba SR medziročne klesla viac ako v EÚ

Sezónne upravená stavebná výroba Slovenska v júni medziročne oslabila o 5,0 %. Bol to tretí najvýraznejší pokles v rámci EÚ. V rámci celej 28-člennej Európskej únie sa znížila o 0,5 %.

Sezónne upravená stavebná výroba eurozóny v júni oproti máju oslabila o 0,7 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie o 0,3 %. Medziročne júnová stavebná produkcia eurozóny klesla o 2,3 % a v rámci celej EÚ o 0,5 %. Vyplýva to z prvých odhadov, ktoré zverejnil v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenská stavebná výroba sa v júni medzimesačne aj medziročne vyvíjala horšie, ako bol priemer eurozóny aj celej EÚ. Oproti máju totiž oslabila o 2,3 %. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka oslabila o 5,0 %. Bol to tretí najvýraznejší medziročný pokles v rámci EÚ.

V rámci členských krajín Európske únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, medzimesačne vzrástla stavebná produkcia v júni najviac v Poľsku (2,7 %), v Nemecku (1,2 %) a v Českej republike a vo Veľkej Británii (zhodne o 1,1 %). Najviac poklesla v Maďarsku (-7,5 %), Španielsku (-2,9 %), Rumunsku (-2,6 %) a na Slovensku (-2,3 %).

V porovnaní s júnom minulého roka posilnila stavebná produkcia najviac v Slovinsku (28,7 %), v Maďarsku (9,8 %), v Poľsku (8,0 %) a v Španielsku (6,8 %). Najviac sa znížila Rumunsku (-13,1 %), v Portugalsku (-10,3 %) a na Slovensku (-5,0 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy