Zisk firmy Carlsberg v druhom kvartáli stúpol

Pivovarnícka spoločnosť za apríl až jún vykázala zisk 3,6 mld. dánskych korún (DKK), čo bol rast o 6 %. Predpokladá však, že jej prevádzkový zisk za celý rok 2014 klesne v dôsledku zhoršujúcich sa podmienok v Rusku.

Dánska pivovarnícka spoločnosť Carlsberg v druhom štvrťroku dosiahla rast zisku o 6 % na sumu 3,6 mld. dánskych korún (DKK). Prekonala tak prognózu analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpovedali, že zisk firmy za apríl až jún bude v objeme 3,43 mld. DKK. Spoločnosť však uviedla, že jej prevádzkový zisk za celý rok 2014 sa v porovnaní s predošlým rokom zníži v dôsledku zhoršujúcich sa podmienok v Rusku, kde dosahuje zhruba 35 % svojho zisku.

Carlsberg teraz očakáva, že jeho prevádzkový zisk klesne o 1 až 6 %. Predošlý plán pivovarníckej firmy rátal s rastom zisku o 1 až 3 %. Spoločnosť v tomto roku prognózu svojho celoročného zisku zhoršila už druhýkrát. Za minulý rok Carlsberg vykázal prevádzkový zisk pred zohľadnením jednorazových položiek v sume 9,723 mld. DKK.

Na dánskeho výrobcu piva nevplývajú príliš západné sankcie voči Rusku ani ruský zákaz dovozu európskych potravín, ale skôr dosah tejto situácie na ruskú ekonomiku, ktorá v tomto roku pravdepodobne upadne do recesie. Carlsberg predpokladá, že jeho predaj piva v Rusku sa zmenší o 1 až 3 % a naznačil, že možno zatvorí pivovary vo východoeurópskom regióne.

(1 EUR = 7,4561 DKK)

Súvisiace články

Aktuálne správy