Nemecká vláda potvrdila svoju prognózu rastu ekonomiky

Podľa aktuálnych očakávaní by mala najväčšia európska ekonomika v tomto roku rásť o 1,8 % a to aj po tom, ako v druhom kvartáli oslabila o 0,2 %.

Nemecká vláda trvá na svojej prognóze, podľa ktorej by mala najväčšia európska ekonomika v tomto roku rásť o 1,8 % a to aj po tom, ako v druhom kvartáli oslabila o 0,2 %. Uviedol to v stredu štátny tajomník pre ekonomiku Rainer Sontowski agentúre Reuters. „Nevidíme žiadnu potrebu opraviť náš odhad rastu,“ povedal Sontowski.

„Geopolitické riziká zaťažujú nemeckú ekonomiku, ale základný ekonomický trend ostáva pozitívny,“ dodal s odkazom na krízu na Ukrajine a na Strednom východe. Výkonnosť ekonomiky v treťom štvrťroku by však podľa Sontowskeho mohla byť rozhodujúca pre zmenu prognózy na tento rok. Tú by mala vláda zverejniť v októbri.

Ako uviedol ešte minulý týždeň nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel, nemecká ekonomika by mala v zostávajúcej časti tohto roka rásť. „Nemecko sa pravdepodobne vo zvyšku tohto roka vráti k rastu, riziko zo zahraničia sa však bezpochyby zvýšilo,“ povedal Gabriel. Podľa jeho slov riziká spojené s východom Európy a s Blízkym východom spôsobili dočasné spomalenie najväčšej európskej ekonomiky. Prispela k nemu aj slabšia ekonomika eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy