Leteckí dispečeri budú mať porovnateľný pracovný čas ako v EÚ

Vláda schválila návrh novely zákona o organizácii pracovného času v doprave. Riadiaci letovej prevádzky budú mať pracovné zmeny v dĺžke najviac dvanásť hodín počas 24 po sebe nasledujúcich hodín.

Riadiaci letovej prevádzky na Slovensku budú mať porovnateľné podmienky organizácie pracovného času s kolegami v členských štátoch Európskej únie. Dĺžka ich pracovnej zmeny, vrátane nočnej, nepresiahne dvanásť hodín počas 24 po sebe nasledujúcich hodín. Vyplýva to z návrhu novely zákona o organizácii pracovného času v doprave, ktorý v stredu schválila vláda spolu s úpravami zákonov o inšpekcii práce a o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní. Ministerstvo dopravy, ktoré návrh pripravilo, tvrdí, že zmeny budú mať celkový pozitívny dopad na kvalitu poskytovaných letových prevádzkových služieb.

Vypustí sa limit súhrnného času prestávok v práci riadiacich letovej prevádzky, ktorý v súčasnosti nesmie presiahnuť 25 % pracovného času. Dispečeri budú mať zaručenú prestávku v trvaní najmenej 30 minút po dvoch hodinách práce. Navrhovaná účinnosť novely po jej schválení v parlamente je 1. decembra tohto roku. „V dôsledku navrhovanej zmeny organizácie pracovného času sa počet riadiacich letovej prevádzky nezvýši,“ uviedlo ministerstvo dopravy v dôvodovej správe.

Na niektorých pracoviskách táto zmena umožní pokryť denný pracovný čas s menším počtom zamestnancov. Vytvorí sa tak priestor na ďalšie dôležité činností, ktoré riadiaci letovej prevádzky vykonávajú, napríklad výcvik, tvorba metodiky, posudzovanie bezpečnosti letových a prevádzkových postupov.

Súvisiace články

Aktuálne správy