Japonci zachraňujú export ryžou z Fukušimy

, Zdroj: derstandard.at, lz Foto: SITA

Veľkoobchodník Zen-Noh v japonskom Tokiu oznámil, že opäť spúšťa vývoz ryže dopestovanej v okolí havarovanej jadrovej elektrárne Fukušima. Na trh dodá prvých 300 kilogramov.

Zásielka podľa dostupných informácií smeruje do Singapuru. Ryža vyrástla na poliach ležiacich 60 až 80 kilometrov západne od ruiny elektrárne, ktorú v marci roku 2011 zničilo zemetrasenie a následné vlny cunami. „Odteraz budeme z prefektúry Fukušima vyvážať stále viac ryže,“ vyhlásil exportér Zen-Noh s tým, že ryžu úrady otestovali na prítomnosť rádioaktivity a všetky hodnoty zodpovedajú vládou prijatým štandardom potravinovej bezpečnosti. Pôvod ryže podľa úradov bude jasne vyznačený a pri jej konzumácii nehrozí žiadne zdravotné riziko.

Región Fukušima bol ešte pred atómovou katastrofou pre japonské poľnohospodárstvo mimoriadne dôležitý. Ročne sa odtiaľ vyviezlo viac ako 100 ton ryže, najmä do Hongkongu a Taiwanu. Po havárii musela vláda presídliť tisíce ľudí a tamojšia pôda zostala nevyužitá. Spotrebitelia sa obávali radiácie, no opakované merania potvrdili, že zamorenie nepresahuje prípustné hodnoty. Najprv preto v uplynulých rokoch obnovili export ovocia a teraz aj ryže. Dali by ste si aj vy?

Súvisiace články

Aktuálne správy